Crveni Krst Beograd

Svetski dan zdravlja 7 april

Pod pokroviteljstvom i na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, 7. aprila se i ove godine obeležava Svetski dan zdravlja. U vreme kada je na međunarodnom nivou 2020. godina proglašena godinom medicinskih sestara i babica i kada je odlučeno da u skladu sa tim bude određena i tema ovog, najvažnijeg datuma u Kalendaru zdravlja, nismo ni slutili koliko će medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici biti u prvom planu, u ovom periodu.

Pojava i širenje do sada nepoznatog virusa i oboljenja koje izaziva, podsetila je sve svetske lidere i sve ljude širom sveta na kritičnu ulogu zdravstvenih radnika, bez kojih ne bi bilo odgovora na veliku pretnju po globalno zdravlje.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici su širom sveta na prvoj liniji odbrane od COVID-19, tako što pružaju zdravstvenu zaštitu visokog kvaliteta, dostojanstven tretman i negu, ali i tako što daju savete i odgovore na pitanja, umiruju strahove i zabrinutost, deluju u svojoj lokalnoj zajednici kao pouzdan izvor informacija, ohrabrenja, dobrih rešenja za brojne životne probleme koje ovakva situacija nameće.

poster3Iskoristimo ovaj datum i da prikažemo trenutno stanje u sestrinstvu, ističući da prepoznajemo sve teškoće sa kojima se medicinske sestre svakodnevno suočavaju i da im uputimo podršku, poziv da budu jake i kažemo VELIKO HVALA, jer nam svojim zalaganjem omogućavaju da dobijemo zdravstvenu zaštitu koja nam je potrebna i sada, više nego ikada, pomažu da nastavimo da živimo u zdravijem i srećnijem svetu.

Kviz o Crvenom krstu