Crveni Krst Beograd

“Saznaj svoj status”-Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine obeležava po 30. put pod sloganom “Saznaj svoj status”. Cilj  je da se skrene pažnja na javnozdravstveni značaj HIV pandemije i pokaže međunarodna solidarnost. Za dug i kvalitetan život sa HIV-om najbitnije je da se infekcija otkrije na vreme i započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje.

Procenjuje se da oko 1000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90. Dijagnostikovati HIV kod 90% procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje 90% pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90% lečenih.

Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Crveni krst u Beogradu će se na nivou organizacija Crvenog krsta u školama, na fakultetima i na javnim skupovima obeležiti ovaj datum iz  Kalendara zdravlja. U petak, 29.novembra će Crveni krst Stari grad imati u 15 h imati manifestaciju na prostoru Plato-a .U subotu će volonteri Crvenog krsta Rakovica i Crvenog krsta Voždovac deliti edukativni materijal kod Tržnog centra “Stadion” na Voždovcu od 13 h do 15 h, a na Vidikovcu kod Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg  od 9 h do 15 h. Tokom decembra će se organizovati i druge manifestacije u saradnji sa Domovim zdravlja i organizacijama koje rade prevenciju HIV/AIDS-a.

Kviz o Crvenom krstu