Crveni Krst Beograd

Prijem povodom Nedelje Crvenog krsta i 11.maja

Crveni krst Beograd organizuje prijem povodom Nedelje Crvenog krsta od 8. do 15.maja  i 11.maja- Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi u četvrtak , 11. maja 2017. godine sa početkom u 12,00 časova u Starom dvoru.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. – 15. maja u 2017. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca:„ Svuda za svakoga“-Da li ste znali?

Anri Dinan,švajcarski trgovac osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta  rođen je 8.maja 1828.godine. Ovaj datum se kao znak zahvalnosti za napore i akcije koje je činio Anri Dinan , obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića, 6. februara 1876. godine. Prvi predsednik Crvenog krsta bio je mitropolit Mihajlo Jovanović. Na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta Kneževina Srbija je 1876. godine potpisala  prvu Ženevsku konvenciju..

Crveni krst realizuje brojne programe,a jedno od javnih ovlašćenja  je motivisanje građana za davanje krvi i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije i transfuzioloških službi u Beogradu je u 2016. godini prikupljeno 64.501 jedinice krvi. Ostvareni rezultati u realizaciji Plana prikupljanja krvi za 2016. godinu su veći u odnosu na ostvarene rezultate u 2015.godini. Plan prikupljanja krvi u Beogradu izvršen sa 3,89 davanja na 100 stanovnika.Organizovano je 824 akcija dobrovoljnog davanja krvi na terenu.Treba istaći da su u Beogradu sve hitne potrebe obolelih i povređenih po zahtevu zdravstvenih ustanova bile zadovoljene.

Prijemu koji organizuju Crveni krst Beograda će prisustvovati volonteri Crvenog krsta iz različitih programa, predstavnici dobrovoljnih davalaca krvi iz svih opština glavnog grada, predstavnici službi transfuzije krvi i drugih ustanova sa kojima Crveni krst Beograda sarađuje na humanitarnim programima.

Učesnike prijema će pozdraviti zamenik gradonačelnika Beograda, gospodin Andreja Mladenović, koji će uručiti priznanja organizacijama Crvenog krsta Lazarevac, Zemun i Obrenovac. To su organizacije koje su  realizovale godišnji plan prikupljanja krvi u 2016.godini sa preko 4 davanja na 100 stanovnika. Najbolje rezultate postigla je organizacija Crvenog krsta Lazarevac sa 6,32 davanja na 100 stanovnika , a sledi Zemun sa 4,87 davanja na 100 stanovnika i Obrenovac sa 4,10 davanja na 100 stanovnika.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, Vesna Milenović uručiće priznanja Crvenog krsta Srbije „Široko srce“ “ Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu -najboljim fakultetima u organizovanim akcijama prikupljanja krvi u predhodnoj godini u kategoriji fakulteta i visokih škola strukovnih studija.

Takođe će se uručiti 17 nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola-pobednicima literarnog i likovnog konkursa * Krv život-znači*. Ove godine su u Beogradu na konkursu učestvovala 101 osnovna i 16 srednjih škola sa 5452 likovnih i 1316 literarnih radova. Prijemu će prisustvovati njihovi nastavnici i profesori kojima će se Crveni krst Beograda zahvaliti na pomoći u realizaciji konkursa.

Na prijemu će se prikazati spot Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca povodom Nedelje Crvenog krsta, a putem video prezentacije i izložbe će se predstaviti nagrađeni likovni i literarni radovi.

 

Kviz o Crvenom krstu