Crveni Krst Beograd

POMOĆ MIGRANTIMA

Crveni krst Beograd, kao sastavni deo Crvenog krsta Srbije, pomaže nadležnim organima u humanitarnoj oblasti.
Suočen sa velikom brojem migranata koji su se zatekli u našem gradu Crveni krst Beograda pomaže u skladu sa mogućnostima.

CPvflmLWgAEVIIR

Tokom 2016.godine podeljeno je 350 t pomoći u Beogradu,odnosno podeljeno je 190.000 sledovanja. Trenutno se u Centru za Azil u Krnjači dele dva puta dnevno suvi obroci /konzervisana hrana ,hleb i voda/ za osobe koje nisu podnele zahtev za azil i obezbedjuju suvi obroci za migrante koji su smešteni u Obrenovcu. Dnevno se dele suvi obroci za oko 500 korisnika u Krnjači i 320 u Obrenovcu. Pomoć je obezbedjena iz sredstava Apela koji je uputila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i opredelila Crvenom krstu Srbije. Pored hrane deli se odeća, obuća, higijenski artikli i druga vrsta pomoći kojom raspolaže Crveni krst. Takođe se u Centrima za Azil dele telefonske Sim kartice koje omogućavaju tro minutno besplatno korišćenje interneta/100 MB/  koje je obezbedio Međunarodni komitet Crvenog krsta, a organizuju se i radionice borbe protiv trgovine ljudima. Takođe realizuju se programi spajanja članova porodica, takozvani porodićni linkovi.

U narednom tekstu možete pročitati neke od aktivnosti Crvenog krsta koje su realizovane s ciljem da se pomogne migrantima:

Od 8. do 10. jula 2015. godine realizovana je anketa sa migrantima koji se nalaze u centru Beograda , a radi analize i sagledavanja njihovih potreba dok se nalaze u Beogradu. Anketu je realizovalo 15 omladinaca iz organizacija Crvenog krsta Savski venac, Voždovac, Stari grad i Rakovica. Anketom je bilo obuhvaćeno 501 lice. Nakon završenog anketiranja sačinjena je analiza potreba migranata Crvenog krsta Beograd koju možete pročitati OVDE

Zahvaljujući donaciji kompanije “JOKER GAMES D.O.O”, a posredstvom Crvenog krsta Beograd, uz veliku pomoć Crvenog krsta Savski venac u realizaciji, 26. avgusta 2015.godine na prostoru parka kod Glavne autobuske stanice podeljena je pomoć za porodice sa decom sa Bliskog Istoka i Afrike koji se trenutno nalaze u Beogradu. Pomoć se sastojala iz hrane, higijenskih sredstava i pelena za decu.

Crveni krst Beograd je 2. septembra 2015. godine migrantima koji se nalaze u Beogradu na prostoru parka, kod dolaznog perona glavne autobuske stanice i parka kod Ekonomskog fakulteta podelio pakete higijene i bebi pakete. Ukupno je podeljeno 129 paketa higijene i 15 bebi paketa. Pomoć je prvenstveno podeljena porodicama sa decom, samohranim roditeljima, kao i starijim licima. Ovom vrstom pomoći pomognuto je ukupno 96 porodica ( 589 lica) sa maloletnom decom, dok je ostalih 33 paketa (159 lica) bilo podeljeno ostalim kategorijama.

norv 4Predstavnice “TELENOR ” kompanije, drzavljanke Norveške, prilikom službenog boravka u Beogradu , 9. septembra 2015. godine u saradnji sa Crvenim krstom Beograd obišle su migrante koji se nalaze na prostoru oko Autobuske stanice u Beogradu i tom prilikom, pretežno majkama sa decom, uručile više od 50 prehrambenih paketa, kupljenih od strane naših donatorki kao i garderobu.

U petak, 11. septembra 2015. godine, usled loših vremenskih uslova, Crveni krst Beograd je, uz pomoć volontera, na prostoru oko Autobuske stanice distribuirao toplu garderobu i obuću za migrante koji privremeno borave na tom prostoru. Tom prilikom, podeljeno je preko 6 000 komada ove vrste pomoći opredeljene iz donacije kompanije “H&M”.

Crveni krst Srbije i Beograda počeo je u ponedeljak, 22. septembra 2015. godine sa organizovanom svakodnevnom distribucijom pomoci migrantima koji se nalaze u parku kod Autobuske stanice.

1700937_humanitarni_paketi_2_vGradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador SR Nemačke Aksel Ditman obišli su 22.septembra 2015. godine distributivni centar Crvenog krsta u parku kod Autobuske stanice . Oni su, zajedno sa Natašom Stanisavljević, gradskom sekretarkom za socijalnu zaštitu, Vesnom Milenovic, generalnom sekretarkom Crvenog krsta Srbije, Ivanom Marisavljevic- Dasic, sekretarkom Crvenog krsta Beograda i predstavnicima organizacije „Help”, prisustvovali podeli paketa pomoći migrantima koji prolaze kroz Beograd.
Kroz ovaj centar će od 9 do 15 sati svakog dana migrantima biti distribuirani paketi hrane, sredstva za higijenu i bebi paketi.
Grad Beograd obezbedio je kontejner za podelu paketa, struju, svu potrebnu infrastrukturu i obezbeđenje kako bi distributivni centar neometano radio, dok je za organizaciju i distribuciju zaduzen Crveni krst Beograda.

Kriterijumi za raspodelu su sledeci:

Fizički invaliditet
Samohrani očevi sa decom – uz potvrdu
Starije osobe od 60 godina
Žene
Deca do 18 godina starosti
Pomoć mogu dobiti I ugrožene osobe sa potvrdom zdravstvene službe , I to osobe sa mentalnim problemima ili sa posebno teškim medicinskim stanjima kao I osobe koje su u statusu ugrožene na osnovu potvrde ili izjave osoblja UNHCR-a ( posebne potrebe za fizičkom i pravnom zaštitom).

Najveći donator je organizacija HELP koja je donirala hranu. Sledovanje sadrži: konzervu tunjevine od 160 gr., konzervu sardine od 125 gr, dva komada džema od 25 gr., vakumirani hleb od 300 gr., vode 0,5 litara i 1 plastičnu kašiku.
Iz donacije Nestle Adriatic S doo deljeni su slatkiši, supe u kesici i kesice neskafe od 17,5 gr, a iz donacije Jafa Crvenka doo slani i slatki keks. Podravka doo je poklonila keksiće koji su deljeni deci, a Lomax company doo vlažne maramice kosili i sapun.

20150923_090313Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlovic je 23. septembra 2015. godine sa generalnom sekretarkom Crvenog krsta Srbije Vesnom Milenovic i sekretarkom Crvenog krsta Beograda Ivanom Marisavljevic -Dasic obisla distributivni centar Crvenog krsta Srbije i Beograda, u parku na autobuskoj stanici. Potpredsednica Zorana Mihajlovic prilikom posete razgovarala je sa migrantima. Crveni krst je delio migrantima pakete pomoci organizacije ” Help” kao i slatkise i artikle higijene iz donacije koju je obezbedilo Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture uz pomoc vise lokalnih donatora.                                                  

Kompanija” ECO SERBIA A.D” donirala je u petak, 2.oktobra 2015. godine Crvenom krstu Beograd 1000 rančeva i torbi sa različitim sadržajima (  pelene, lična higijena, baterijska lampa,…).

Zaključno sa 07. oktobrom 2015. godine Crveni krst Beograda pomogao je 5 873 migranta.
U periodu od 23.09. 2015. do 7. oktobra 2015. godine u parku kod Autobuske stanice angažovano je 60 volontera, koje su odredile lokalne organizacije Crvenog krsta u Beogradu. Volonteri su angažovani na podeli bonova za pomoć / napisani na engleskom, srpskom i arapskom jeziku/  i kao podrška u organizovanoj raspodeli pomoći.

Crveni krst, takođe , deli liflete Službe traženja Crvenog krsta Srbije na engleskom , francuskom i arapskom  jeziku kako bi oni koji traže člana porodice mogli da se što pre putem linka pronađu.

Informaciju o aktivnostima na pružanju pomoći migrantima u Beogradu u periodu od 7. oktobra do 4. novembra 2015. godine možete videti OVDE

Informacija o pomoci migrantima u periodu od 04. 11. do 8. 12. 2015. godine

Informacija o pomoci migrantima u periodu od 9. 12. 2015. do 10. 01. 2016. godine

 

Kviz o Crvenom krstu