Crveni Krst Beograd

Pobedi dijabetes -7.april Svetski dan zdravlja

U svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes. U Srbiji oko 470.000 osoba (8,1% stanovništva) živi sa dijabetesom. Ako tome dodamo još 40% obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000. Prema dostupnim podacima o prijavi bolesti koje su od većeg javno zdravstvenog značaja, u Beogradu je oko 100.000 osoba obolelo od ove bolesti.
Preko 90% obolelih od dijabetesa u Srbiji ima tip 2 dijabetesa. Ovaj tip šećerne bolesti se svake godine u našoj zemlji dijagnostikuje u proseku kod 16.000 osoba, obično posle 40. godine života, nešto češće kod osoba ženskog pola. Poslednjih godina tip 2 dijabetesa nije više toliko redak ni kod mlađih osoba i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.Broj osoba sa tipom 1 dijabetesa višestruko je manji u odnosu na osobe sa tipom 2 dijabetesa i iznosi 5-10% pacijenata. To nikako ne umanjuje njegov značaj, posebno ako znamo da je tip 1 dijabetesa jedno od najčešćih hroničnih oboljenja u detinjstvu. U pitanju su deca koja se od najranijeg perioda svog života leče insulinom. U našoj zemlji od tipa 1 dijabetesa godišnje oboli približno 157 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina, uz godišnji porast obolevanja od 4%.

Svetski dan zdravlja (7. april), ove godine se obeležava pod sloganom: „Pobedi dijabetes“. Tim povodom, zdravstveno promotivne akcije biće održane na više lokacija u Beogradu uz učešće Crvenog krsta i zdravstvenih ustanova. Jedna od akcija održaće se 4. aprila 2016. godine u Studentskom gradu, Tošin bunar 143-151, a druga u četvrtak 7. aprila, na prostoru ispred opštine Novi Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 167, Novi Beograd, u terminu od 10 do 13 časova. Pored Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, učesnici ovih akcija su : Udruženje za borbu protiv dijabetesa Grada Beograda „Plavi krug“, Crveni krst Novi Beograd, Dom zdravlja Novi Beograd, Udruženje studenata medicine (IFMSA Srbija) i Nacionalna asocijacija studenata farmacije. Na štandovima učesnika posetioci će imati priliku da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima udruženja, dobiju stručni savet i odgovarajući zdravstveno edukativni i promotivni materijal (brošure, liflete, stikere, bedževe i dr.), kao i da izmere vrednosti: šećera u krvi, krvnog pritiska, indeksa telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2. Istoga dana ovaj datum obeležiće Crveni krst Starog grada od 11-13h u Domu zdravlja Stari grad, a Crveni krst Zemuna od 9-14 h na Zemunskom keju.Crveni krst Starog grada održaće 8.aprila u 20 h predavanje za mlade o dijabetesu.Crveni krst Voždovac, će obeležiti 07. April učešćem na festival zdravlja koji organizuje Predškolska Ustanova Čika Jova Zmaj. Festival će se održati u četvrtak  7.aprila sa početkom u 16 časova u naselju Stepa Stepanović u vrtiću Mala Sirena. Crveni krst Voždovac će mališanima prezentovati program pružanja prve pomoći, kroz demonstraciju zbrinjavanja određenih povreda. Takođe prezentovaće i druge programe kao što su Prevencija trgovine ljudima I Promocija humanih vrednosti. Za mališane smo obezbedili propagandni materijal kao što su flajeri o prvoj pomoći, bojanke, pazle, karte i druge. Aktivnost će sprovesti mladi volonteri.

Crveni krst Beograda u sredu 6.aprila 2016.godine sa početkomu 12 h organizuje predavanje “Pobedi dijabetes” u prostorijama Crvenog krsta, ul.Simina 19,treći sprat. Uvodničar će biti prim.dr. Biserka Obradović,specijalista opšte medicine.

Kviz o Crvenom krstu