Crveni Krst Beograd

Plasman ekipa na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Srbije organizovao je 25. i 26 septembra Državno takmičenje u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja i ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoići. Crveni krst Srbije organizuje svake godine Državano takmičenje ekipa prve pomoći koje okuplja preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije koji se uspešno bave prvom pomoći. Ove godine svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazalo je 15 ekipa Omladine i 15 ekipa Podmlatka Crvenog krsta, i 9 ekipa koje su se takmičile u realističkom prikazu povreda, stanja i obolenja iz 22 opština iz cele , koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Na takmičenju su nastupile i 3 ekipe „petlića“, najmlađih volontera Crvenog krsta, koje su na ovoj manifestaciji učestvale revijalno.

Prvoplasirana ekipa Omladine sa ovogodišnjeg Državanog takmičenja predstavljaće Crveni krst Srbije sledeće godine na Evropskom takmičenju ekipa prve pomoći u Ljubljani. Na ovogodišnjem Evropskom takmičenju ekipa prve 12031605_10153730265205719_3481624129678144974_opomoći Crvenog krsta(FACE) koje je održano u Bukureštu, ekipa Crvenog krsta Starog grada osvojila je drugo mesto među 28 ekipa koje su se nadmetale u znanju i veštini iz poznavanja prve pomoći.

Takmičenje u prvoj pomoći se realizovalo na 15 poligona – radnih i zabavnih tačaka, na kojima su članovi ekipa prve pomoći takmičili u pružanju prve pomoći i drugim veštinama važnim za volontere Crvenog krsta.Na ovogodišnjem takmičenju su prikazane povrede koje se najčešće dešavaju u saobraćaju.Povrede u saobraćaju se nalaze na trećem mestu po uzroku smrtnosti današnjice.Medicinske studije pokazuju da je najkritičniji period za preživljavanje povređenih u prvim minutima od nastanka nezgode.Blagovremeno i pravilno pružena pomoć od strane onih koji se zateknu na licu mesta može spasiti život povređenih i umanjiti posledice nastale u saobraćajnoj nezgodi.

Učesnici u saobraćaju su jedna od prioritetnih kategorija kada je u pitanju rad Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći.Od primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, preko 20.000 kandidata za vozače godišnje nauči veštine prve pomoći u organizacijama Crvenog krsta.

Radu sa decom se posvećuje posebna pažnja. Svake godine 10.000 učenika osnovnih i srednjih škola upozna se sa osnovnim pojmovima prve pomoći i nauči veštine koje mogu da primene u slučaju nezgode i povređivanja. Najuspešniji među njima pokazaće svoje znanje i umeće na ovom takmičenju.

Na takmičenju u realističkom prikazu povreda,stanja i obolenja svoje znanje pokazalo je 9 najboljih ekipa Crvenog krsta iz cele Srbije, a tri prvoplasirane ekipe su:
1. Ekipa Crvenog krsta Kragujevca,
2. Ekipa Crvenog krsta sa Savskog Venca,
3. Ekipa Crvenog krsta iz Užica.

U kategoriji Podmlatka Crvenog krsta tri prvoplasirane ekipe su:
1. Ekipa prve pomoći crvenog krsta Rume,
2. Ekipa prve pomoći Crvenog krsta Novog Sada
3. Ekipa prve pomoći Crvenog krsta Starog Grada

U kategoriji Omladine Crvenog krsta tri prvoplasirane ekipe su:
1. Ekipa prve pomoći Palilula,
2. Ekipa prve pomoći Užica
3. Ekipa prve pomoći Kragujevca

Crveni krst Srbije će sledeće godine na Evropskom takmičenju ekipa prve pomoći u Sloveniji predstavljati ekipa sa Palilule.

Crveni krst Srbije
Služba za informisanje

Kviz o Crvenom krstu