Crveni Krst Beograd

Festival dečijih pozorišnih predstava

Festival dečijih pozorišnih predstava po četvrti put organizuje Crveni krst Srbije. Ovaj festival se organizuje u okviru programa „Promocija humanih vrednosti“ koji ima cilj da smanji  nasilja među mladima. Crveni krst  Srbije će okupiti 300 učenika trećeg, četvrtog i petog razreda osnovne škole iz 26 sredina u Srbiji. Festival će se održati od 5. do 7. aprila 2017. godine u Beogradu u „Teatru 78“ (Resavska broj 78).

Đaci, učesnici festivala, izvodiće pozorišne predstave u trajanju od po 15 minuta, a teme su u skadu sa  idejom programa „Promocija humanih vrednosti“: razvijanje tolerancije i nenasilne komunikacije, poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnostravnost, dečija prava, prevencija nasilja u elektronskim medijima i dr. U osmišljavanju tematskih pozorišnih predstava učestvovali su edukovani mladi volonteri Crvenog krsta, prosvetni radnici i organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama. Festival dečijih pozorišnih predstava finasijski je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). U  organizaciji ove velike manifestacije učestvuju i edukovani mladi volonteri Crvenog krsta Beograda.

Po završetku Festivala i ove godine, kao i predhodnih, organizacije Crvenog krsta će organizovati izvođenje pozorišnih predstava u osnovnim školama na teritoriji svoje opštine ili grada. Daljim izvođenjem ovih pozorišnih predstava planirano je da se vršnjačkom edukacijom u okviru prevencije vršnjačkog nasilja obuhvati više od 12.000 đaka iz 26 sredina u Srbiji.

S obzirom na zastupljenost probelma vršnjačkog nasilja, Crveni krst Srbije posvećuje izuzetnu pažnju širenju programa „Promocija humanih vrednosti“. Trenutno  je ovim programom obuhvaćeno 72 organizacije Crvenog krsta u Srbiji, a sredstva za njegovu realizaciju  bila su  od prodaje doplatne  markice u Nedelji Crvenog krsta od 8. do 15.maja  kako i predviđa Zakon o Crvenom krstu Srbije (član 15 ovog Zakona).

Kviz o Crvenom krstu