Crveni Krst Beograd

DANAS JE SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

14.juni -Svetski dan davalaca krvi se obeležava na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868—1943) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu.Dana 23. maja 2005. godine skuština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.

Ovogodišnji 14. jun,Svetski dan davalaca krvi, obeležava se pod nazivom

  „Bezbedna krv spasava živote sa sloganom „Daj krv i učini svet zdravijim mestom za život“.

Tokom juna ulazimo u letnji period kada su česte nestašice krvi. Zbog toga Crveni krst Srbije i Beograda nastavljaju kampanju „Crveni krst – crveni tepih“ u kojoj su javne ličnosti iz sfere kulture, umetnosti, sporta i medicine promoteri dobrovoljnog davanja krvi. Kampanja će ove godine trajati  u periodu  od 1. jula do 31. avgusta 2020. godine i biti osvežena u odnosu na prošlu godinu ali uz zadržavanje svog humanitarnog koncepta, sve u saradnji sa ovlašćenim transfuziološkim ustanovama u Srbiji.

Dovoljne rezerve bezbedne krvi mogu biti obezbeđene samo putem redovnih davanja krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca.  Krv pomaže pacijentima u životno ugroženim stanjima da žive duže i sa boljim kvalitetom života. Pomaže pri složenim medicinskim i hirurškim procedurama. Krv je takođe važna u lečenju povređenih tokom svih hitnih situacija (prirodnih katastrofa, nesreća, oružanih sukoba) i ima osnovnu ulogu u spasavanju života na porođajima i u neonatalnom zbrinjavanju.

I situacija sa korona virusom nam je pokazala da hematološki, onkološki pacijenti i hitna stanja ne mogu biti zbrinuti bez transfuzije krvi.

U nedelju 14.juna na Svetski dan davaca krvi, građani mogu krv dati u Domu zdravlja u Surčinu od 9 do 11 h, na Paliluli u Ovči, u autobusu kod Hrama Svete Petke od 10:30-14:30 h.

Svako može dati svoj doprinos: davanjem krvi, volontiranjem u davalaštvu krvi ili širenjem tačnih informacija o potrebama za dobrovoljnim davanjem krvi !  

U Beogradu je u prvih pet meseci prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije u akcijama davanja krvi u preduzećima, ustanovama  i lokalnoj zajednici prikupljeno 16.078 jedinica krvi. Organizovano je 248 akcija davanja krvi , na kojima je prikupljeno 7.323.jedinice krvi.  Zbog situacije sa COVIDOM 19 otkazano je preko 68 akcija, pre svega u školama i na fakultetima.

Akcije davanja krvi tokom vanrednog stanja

Na zahtev  Crvenog krsta Beograd i uz podršku Sekretarijata za zdravstvo grada Beograda, Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda je 18.marta 2020.godine doneo preporuku Gradskim opštinama da u koordinaciji sa Crvenim krstom Beograd omoguće adekvatan prostor za organizovanje dobrovoljnog davanja krvi svake  dve nedelje. Takođe su obavezali Zavod za biocide i medicinsku ekologiju da pre i posle akcije davanja krvi vrše dezinfekciju prostora. Ove preporuke su ispoštovane.
Posebno ističemo odličnu saradnju sa Zavodom za biocide i medicinsku ekologiju koji je tokom vanredne situacije, a i po isteku vanredne situacije nastavio za dezinfekcijom prostora u kojima je odvijaju akcije davanja krvi.

Budući da je KBC “Zemun” postala KOVID bolnica, od 30.marta do 6.juna punkt za davanje krvi je bio u  Crvenom krstu  Zemun  gde je radila Služba za transfuziologiju KBC „Zemun“.

Tokom ovog perioda održano je 77 akcija davanja krvi na kojima je prikupljena 1512 jedinica krvi na terenu što je zadovoljilo trenutne potrebe za lečenjem. Krv je ponudilo

Crveni krst  Beograd   je odmah dostavio uputstva organizacijama  Crvenog krsta na terenu. Sve organizacije su imale povećan broj volontera na akcijama davanja krvi i oni su bili zaštićeni maskama i rukavicama.  Volonteri su imali zadatak da mere temperaturu, učestvuju ili obavljaju dezinfekciju ruku potencijalnih davalaca i upoznaju ih sa procedurom , upute na mesto prikupljanja krvi , odnosno zahvale im se znakovima pažnje ili priznanjima  Crvenog krsta za prvo i peto davanje. Na većini akcija su građanima deljene maske i rukavice. Crveni krst Beograd je bustovao/objavljivao/ sve akcije davanja krvi, najavljivao  na sajtu, fejsbuk stranici  i instagramu.

Crveni krst Beograd je podržao kampanju Vlade Srbije Pobedio si COVID-19?Doniraj plazmu, spasi nekome život. Pored informisanja građana o kampanji, Crveni krst Beograd  je obezbedio majice kompanije Legend  i dostavio Institutu za transfuziju krvi Srbije i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine za rekovalescente od KOVIDA -19 koji doniraju plazmu.

Svi koji žele da daju krv u Beogradu , mogu se obavestiti na sajtu Crvenog krsta Beograd www.crvenikrst011.org.rs o terminima akcija davanja krvi ili krv dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije ili Službi transfuzije krvi KBC „Zemun“.

Kviz o Crvenom krstu