Crveni Krst Beograd

Danas je 11.maj Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji!

Čestitamo praznik svim dobrovoljnim davaocima krvi, organizatorima akcija davanja krvi i saradnicima!

Prijem povodom Nedelje Crvenog krsta koja traje od 8. do 15.maja  i 11.maja- Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi održati u ponedeljak , 14. maja 2018. godine sa početkom u Skupštini grada Beograda, Stari dvor.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“  u 2018. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca:„ Svuda za svakoga-Podeli ono što te čini srećnim“.

Anri Dinan,švajcarski trgovac osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta  rođen je 8.maja 1828.godine. Ovaj datum se kao znak zahvalnosti za napore i akcije koje je činio Anri Dinan , obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića, 6. februara 1876. godine. Prvi predsednik Crvenog krsta bio je mitropolit Mihajlo Jovanović. Na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta Kneževina Srbija je 1876. godine potpisala  prvu Ženevsku konvenciju.

Crveni krst realizuje brojne programe,a jedno od javnih ovlašćenja  je motivisanje građana za davanje krvi i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije i transfuzioloških službi u Beogradu je u 2017. godini prikupljeno 66.061 jedinica krvi. Ostvareni rezultati u realizaciji Plana prikupljanja krvi za 2017. godinu su veći za 1560 jedinica krvi u odnosu na ostvarene rezultate u 2016.godini. Plan prikupljanja krvi u Beogradu izvršen je sa 3,98 davanja na 100 stanovnika.Organizovano je 740 akcija dobrovoljnog davanja krvi na terenu.Treba istaći da su u Beogradu sve hitne potrebe obolelih i povređenih po zahtevu zdravstvenih ustanova bile zadovoljene.

Prijemu koji organizuju Crveni krst Beograda će prisustvovati volonteri Crvenog krsta iz različitih programa, predstavnici dobrovoljnih davalaca krvi iz svih opština glavnog grada, predstavnici službi transfuzije krvi i drugih ustanova sa kojima Crveni krst Beograda sarađuje na humanitarnim programima.

Učesnike prijema će pozdraviti zamenik gradonačelnika Beograda, gospodin Andreja Mladenović, koji će uručiti priznanja organizacijama Crvenog krsta Lazarevac, Zemun i Obrenovac. To su organizacije koje su  realizovale godišnji plan prikupljanja krvi u 2017.godini sa preko 4 davanja na 100 stanovnika. Najbolje rezultate postigla je organizacija Crvenog krsta Lazarevac sa 5,82 davanja na 100 stanovnika , a sledi Zemun sa 5,05 davanja na 100 stanovnika i Obrenovac sa 4,03 davanja na 100 stanovnika.

Pomoćnik gradskog sekretara za zdravstvo Jovan Knežević i predsednik Crvenog krsta Beograd,prim.dr.Milan Pirnat uručiće priznanja višestrukim davaocima krvi. Njih 23-oje primiće priznanja za 35.50,75 i 100 puta datu krv.

Takođe će se uručiti 20 nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola-pobednicima literarnog i likovnog konkursa * Krv život-znači*. Ove godine su u Beogradu na konkursu učestvovali učenici osnovnih i  srednjih škola sa 4269 likovnih,  825 literarnih radova i sedam video filma. Prijemu će prisustvovati njihovi nastavnici i profesori kojima će se Crveni krst Beograda zahvaliti na pomoći u realizaciji konkursa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kviz o Crvenom krstu