Crveni Krst Beograd

Dan za zdravlje

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se u Srbiji jedanaest godina zaredom, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (ECCA). I ovoga puta je to poslednja nedelja januara, odnosno u periodu od 22. do 28. januara. Cilj predstojeće kampanje je da se pažnja stručne i opšte javnosti usmeri ka činjenici da je rak grlića materice i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja, a naročito umiranja žena u našoj sredini i da se, shodno tome, moraju intenzivirati aktivnosti na podizanju svesti žena o mogućnosti i neophodnosti korišćenja dostupnih mera prevencije.

Sloganom „Dan za zdravlje“ i ove godine se šalje poruka svim ženama da odvoje vreme kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije. Preventivnim pregledima se mogu blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti dalji razvoj bolesti i njen fatalni ishod.

Zdravstveno promotivnu akciju povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice održaće se u prostoru Šoping centra Karaburma u subotu 28. januara 2017. godine od 12 do 14 časova.

Crveni krst Beograda će se priključiti ovoj akciji, koju organizuje Gradski zavoda za javno zdravlje Beograd. Na  štandu bi bili izloženi štampani, tematski zdravstveno edukativni materijali (lifleti, brošure, posteri), a volonteri Crvenog krsta Palilula će ih deliti.

Predstavnici Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i ostalih učesnika bi sa zainteresovanim građanima, posetiocima Šoping centra, razgovarali na teme: prevencija i rano otkrivanje bolesti, posebno karcinoma grlića materice, očuvanje reproduktivnog i zdravlja uopšte, zdravi stilovi života i delili savete i štampani materijal u vezi sa ovim temama.

Pozivamo Vas da nam se priključite!

 

Kviz o Crvenom krstu