Crveni Krst Beograd

Crveni krst Beograda u školi ”Branko Pešić”

U toku jučerašnjeg dana, 27.marta 2017.godine Crveni krst Beograd je realizovao prvu u nizu radionica u sklopu Programa borbe protiv trgovine ljudima u Osnovnoj školu za obrazovanje odraslih “Branko Pešić” u Zemunu. Ovu specijalnu školu pohađa oko 350 učenika, uzrasta od 10 do 16 godina, koji zbog socijalne ugroženosti porodica iz kojih dolaze i teških uslova za život i razvoj nisu započeli redovno školovanje.
Ono što je današnju posetu razlikovalo od standardizovanih informativnih radionica koje u sklopu Programa Crveni krst realizuje na teritoriji cele Srbije je to što smo bili u prilici da o ovom problemu razgovaramo i informišemo migrante koji pohađaju ovu školu.
Naime, krajem prethodne godine u obrazovni sistem ove škole uključena su i lica koja borave u Centru za tražioce azila u Krnjači, a na današnji dan redovnu nastavu pohađa njih 22, uzrasta od 10 do 19 godina, od kojih su dve devojčice. Svesni potencijalnih opasnosti u kojima se mogu naći na putu do zemalja krajnje destinacije, u današnjem druženju posebnu pažnju smo posvetili merama prevencije i prepoznavanja opasnosti od trgovine ljudima, kao i razmeni dosadašnjih iskustava. Divno druženje i usvajanje novih znanja iz Programa borbe protiv trgovine ljudima nastavljamo u istoj školi, svesni značaja razgovora o opasnostima u kojima se mogu naći.
Na kraju druženja, učesnicima je podeljen materijal Programa prilagođen govornim područjima iz kojih dolaze, kao i kontakt Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, nadležnog državnog organa za ova pitanja.

Kviz o Crvenom krstu