slika prikazuje osobu koja kašlje

Pixabay

Kada kašljete i kijate uradite to po bontonu!


 10. mart 2020.


Poštujte bonton kada ste prehlađeni!

Poštujte bonton kada ste prehlađeni!

Kašalj, a odmah potom i kijavica, neprijatni su element mnogih virusnih infekcija i prehlada, a ujedno i brza putanja kojom se građani u okviru jednog domaćinstva ili kolektiva mogu lako zaraziti.

Po definiciji, kašalj predstavlja značajan odbrambeni refleksni mehanizam kojim se eksplozivnom ekspiracijom odstranjuju sekreti i strana tela iz traheobronhijalnog stabla, a ova reakcija organizma može biti započeta voljno ili refleksnim putem.

Kada je refleksni mehanizam pokrenut, prvo dolazi do dubokog inspirijuma (udaha), zatvaranja glotisa (spajanje glasnih žica), kontrakcije ekspirijumskih mišića (prečaga – dijafragma) i naglog razmicanja glasnica, što je praćeno veoma – brzim mlazom vazduha, koji se kreće i preko 200 km/h, pa ovaj brzi vazduh koji izbacimo iz sebe postaje najveći neprijatelj naše okoline. U vreme globalne pandemije, čak i oni najodgovorniji moraju prepoznati i još jednom proveriti svoje znanje pa predlažemo da pogledate grafički prikaz i još jednom proverite da li ste upućeni, a samim tim spremni da preduzmete mere zaštite onih koje volite.