Crveni Krst Beograd

Bezbedna krv za sve ! A šta ti možeš da učiniš?

Povodom  Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna 2019. godine  organizovaće se brojne aktivnosti u organizacijma Crvenog krsta. Ovaj datum je Svetska zdravstvena organizacija opredelila, jer je to datum rođenja Karla Landštajnera, austrijsko-američkog biologa, biohemičara i lekara ,pronalazača krvnih grupa i rezus faktora.

Centralna manifestacija će se održati toga dana u Crvenom krstu Srbije u 12:00 časova.

Tom prilikom obeležićemo zvaničnu promociju kampanje „Crveni krst – Crveni tepih“ u kojoj učestvuje 46  poznatih i afirmisanih ličnosti iz sfere javnog života Srbije koji pozivaju građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog davanja krvi, uručiće se najviša priznanja za davalaštvo krvi „Za najhumaniju sredinu“ gradovima i opštinama koje su u 2018. godini dale najveći doprinos u prikupljanju dovoljnih količina krvi za sve pacijente u sistemu zdravstvene zaštite i nagraditi najuspešniji učenici na ovogodišnjem umetničkom konkursu „Krv život znači“.

Na svečanosti u Crvenom krstu Srbije priznanje „Za najhumaniji grad“ biće dodeljeno Požarevcu (sa 6,03% davalaca u odnosu na 100  stanovnika); Kragujevcu (sa 4,55%) i Pirotu(4,04%). Priznanje „Za najhumaniju opštinu“ biće dodeljeno  Preševu (sa 9,38 broja davanja krvi na 100 stanovnika), Inđiji (6,39%), Lazarevcu (5,74%), Bačkoj  Palanci (5,64%), Zemunu (5,41%), Despotovcu  (5,25%) i Bačkom Petrovcu (sa 4,37 odsto).

Na ovoj svečanosti učenici osnovnih i srednjih škola i njihovi nastavnici   iz 26 opština Srbije koji su osvojili prva tri mesta na umetničkom konkursu „Krv život znači“ dobiće od Crvenog krsta vredne nagrade.

Ovogodišnja svetska kampanja dobrovoljnog davanja krvi je u skladu sa porukama  Svetske zdravstvene organizacije, a glavna tema je zdravlje. Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi kada je potrebna je pravo svakog pojedinca.  Domaćin Svetskog dana davalaca krvi  je  ove godine Ruanda gde će biti održan centralni događaj obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi pod nazivom: „Bezbedna krv za sve – A šta ti možeš da učiniš?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kviz o Crvenom krstu