Crveni Krst Beograd

5.decembar Medjunarodni dan volontera

Volontiranje je univerzalno, javlja se u svim kulturama i zemljama i ne zavisi od ekonomskog statusa. Volonterizam i volonterski rad predstavljaju jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude. Volontiranje u praksi razvija međusobnu solidarnost i toleranciju, menja svest i stavove građana i doprinosi poboljšavanju kvaliteta života u zajednici. Danas u svetu u organizacijama Crvenog krsta volontira 17 miliona ljudi, od toga je 53% žena, a mladi čine 50% od ukupnog broja volontera. Za početak volontiranja neophodna je pre svega dobra volja, ona je snaga koja pokreće iskustvo kao i želja da se na dobro usmeren i efikasan način pruži različita vrsta podrške i pomoći koja će dati najbolje efekte za korisnika.

Crveni krst ,kao najveća danas najstarija volonterska organizacija u zemlji, obeležava svake godine Međunarodni dan volontera. Volonteri su nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju. Volontiranje, osim što rešava probleme, takođe i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju, podstiče one sa margine jednako kao i one koji rade i ostvaruju profit, pomaže društvu da se uputi u humanijem smeru razvoja i solidarnosti. Crveni krst Srbije uključuje u svoj rad 60.000 volontera. Od tog broja 60 % čine mlađi do 30 godiina, 20% su stariji volonteri, a 20% volontera je srednjih godina.Volonteri Crvenog krsta poklanjaju vreme, veštine, znanja i energiju za dobrobit drugih ljudi i zajedniceVolonter može bez ograničenja da bude svako.

Crveni krst Srbije svojim programina motiviše mlade da uče o humanih vrednostima, da  razvijaju samopouzdanja i solidarnost.Uključivanje starijih volontera doprinosi promeni slike o starenju i starije osobe prikazuje kao aktivne članove društva.

U vanrednim situacijama Crveni krst Srbije mobiliše javnost i svoje volontere i time razvija sigurnost i poverenje u zajednici. Dobrovoljnim davalaštvom krvi i prvom pomoći razvija se svest o potrebi spašavanja života. Volonteri Crvenog krsta Srbije posebno su usmereni na pomoć najugroženijem stanovništvu sa ciljem da se ovoj kategoriji pomogne, vrati i održi dostojanstvo.

Crveni krst Beograda će u ponedeljak 7.decembra okupiti stotinu svojih volontera koji učestvuju u programima i akcijama Crvenog krsta na lokalnom nivou , na nivou grada u republike. Da bi se zahvalili volonterima , Crveni krst Beograda je za njih organizovao obilazak Narodne skupštine Republike Srbije/Dom Narodne skupštine.  

Prilikom posete Domu, imacemo priliku da se upoznamo sa istorijskim , arhitektonskim i umetnickim vrednostima Doma ( Kabinet  Kneza Pavla,skupštinska sala,biblioteka…).

 

 

 

Kviz o Crvenom krstu