Crveni Krst Beograd

Svetski dan bez duvanskog dima

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističući zdravstvene rizike koji su povezani sa upotrebom duvana i zalažući se za efikasnu politiku koja smanjuje konzumiranje duvana. Sloganom ovogodišnjeg obeležavanja, SZO poziva sve države da zajedno deluju kako bi se zaustavila  nezakonita  trgovina duvanskim proizvodima.
U Srbiji i dalje puši 35% stanovnika starijih od 15 godina i već godinama unazad upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija.
Gradski zavod za javno zdravlje Beograd organizuje zdravstveno promotivnu akciju u prostoru Šoping centra Stadion u subotu, 30. maja, od 12 do 14 časova, u saradnji sa partnerima: Dom zdravlja Voždovac, Udruženje za javno zdravlje Srbije, Crveni krst Beograda i Beogradska asocijacija studenata farmacije.

Kviz o Crvenom krstu