Crveni Krst Beograd

Prijem u Starom dvoru

Tradicionalni prijem povodom 8.maja Svetskog dana Crvenog krsta i 11.maja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji održaće se u utorak, 12. maja 2015. godine sa početkom u 12,00 časova u Skupštini grada Beograda, Stari dvor, ulica Dragoslava Jovanovića broj 2.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2015. godini, obeleženi su temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je Snaga humanosti:Osnovni principi u akciji”.

Anri Dinan,švajcarski trgovac, osnivač Međunarodnog komiteta Crvenog krsta rođen je 8.maja 1828.godine. Ovaj datum se kao znak zahvalnosti za napore i akcije koje Anri Dinan činio, obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca u Srbiji se obeležava nekoliko decenija iz poštovanja prema ljudima koji na principima anonimnosti, dobrovoljnosti i besplatnosti daju dragocenu tečnost .

Prijemu koji organizuju Crveni krst Beograda i Gradska uprava će prisustvovati volonteri Crvenog krsta u različitim programima, predstavnici dobrovoljnih davalaca krvi iz svih opština glavnog grada, predstavnici službi transfuzije krvi i drugih ustanova sa kojima Crveni krst Beograda sarađuje na humanitarnim programima.

Domaćin prijema je zamenik Gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović.

Na prijemu će predsednik Crvenog krsta Beograda prim.dr. Milan Pirnat uručiti priznanje opštinama Lazarevac i Zemun koje su u 2014.godini realizovale plan sa 5,41 odnosno 5,12 davanja krvi na 100 stanovnika.

Na svečanosti u Starom dvoru će se uručiti osam priznanja Crvenog krsta Beograd: Zemunskoj gimnaziji, Medicinskoj školi“Beograd“,Elektrotehničkoj školi“Zemun“ i Trinaestoj beogradskoj gimnaziji kao najboljim srednjim školama po broju prikupljenih jedinica krvi u 2014 godini. Najbolji fakultet u prethodnoj godini po rezultatima je bio Pravoslavni bogoslovski fakultet, TENT A Obrenovac, Beogradski sajam i Gradski zavod za javno zdravlje dobiće priznanja jer su imali najveći broj prikupljenih jedinica krvi u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Takođe će se uručiti 19 nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola-pobednicima literarnog i likovnog konkursa * Krv život-znači*. Ove godine u Beogradu su na konkursu“ Krv život znači“ učestvovali učenici iz 93 osnovnih i 16 srednjih škola sa 2989 likovnih i 1010 literarnih radova. Prijemu će prisustvovati njihovi nastavnici i profesori kojima će se Crveni krst Beograda zahvaliti na pomoći u realizaciji konkursa.Na prijemu će se prikazati spot „Krv život znači“ učenika Trinaeste beogradske gimnazije, a putem video prezentacije će se predstaviti nagrađeni likovni i literarni radovi.

U Beogradu je u 2014. godini prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije i transfuzioloških službi Kliničko-bolničkih centara „Zemun“ , „Dr.Dragiša Mišović“ i Instituta za transfuziologiju VMA uzeto 56.610 jedinica krvi.Organizovano je 1250 akcija davanja krvi na terenu.Najveći broj akcija održan je u preduzećima, zatim u lokalnoj zajednici, pa onda u školama, fakultetima i Višim školama, u službama transfuzije krvi, kao i u dva transfuziološka autobusa.

Treba istaći da su u Beogradu sve hitne potrebe obolelih i povređenih po zahtevu zdravstvenih ustanova bile zadovoljene

 

 

Kviz o Crvenom krstu