Crveni Krst Beograd

Nedelja prevencije raka grlića materice

XIII Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 21-27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje svih ovih godina, Srbija aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Sa zadoljstvom možemo reći da sve veći broj zemalja učestvuje u organizaciji edukativno-promotivnih aktivnosti, koje utiču na podizanje svesti o značaju prevencije ove bolesti i motivišu ciljnu grupu da koristi dostupne usluge. Ujedno, ovi događaji podižu i svest donosilaca odluka kako bi primena programa prevencije raka grlića materice imala veći prioritet.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka glića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Latvije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ zajedno sa Crvenim krstom Srbije organizuje predavanje za studente i volontere Crvenog krsta u sredu, 23. januara 2019.g, u 12.00 časova. Tom prilikom, dr sc. med. Katarina Boričić i dr Bojana Milošević iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ govoriće se o značaju prevencije raka grlića materice.

HPV virus i mere primarne prevencije karcinoma grlića materice, dr sc. med. Katarina Boričić, specijalista socijalne medicine i ak. specijalista javnog zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Značaj skriniga kao mere sekundarne prevencije karcinoma grlića materice, Dr Bojana Milošević, specijalista ginekologije i akušerstva, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Biće nam posebna čast i zadovoljstvo da prisustvujete ovom skupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kviz o Crvenom krstu