Crveni Krst Beograd

Međunarodni dan volontera – 5 decembar

 Međunarodnog dana volontera 5. decembar  , ove godine se obeležava pod sloganom ,,Volonteri deluju prvi. Ovde. Svugde” (Volunteers Acts First. Here. Everywhere). Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine nastao program Volonteri Ujedinjenih nacija (UNV)).

Crveni krst Srbije obeležava centralno u svojimn prostorujama . Prisutnima će se obratitri gospodin Bratislav Rančić, načelnik uprave za civilnu zaštitu sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Vesna Milenović,generalni sekretar  Crvenog krsta Srbije i gospodin Mišel Sen Lo, vršilac dužnosti stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Program obeležavanja Međunarodnog dana volontera počeće u 11 časova. Nakon obraćanja predstavnika Crvenog krsta Srbije, Ministarstva i Tima UN, u periodu od 11:30 do 13:30 istaknuti volonteri Crvenog krsta Srbije i predstavnici UN volontera predstaviće svoja iskustva u izvršavanju volonterskih zadataka i pružanju pomoći ugroženim ljudima u nesrećama u skorijoj istoriji Srbije (tokom poplava 2014. godine i migrantske situacije 2015. godine).

U događaju će učestvovati 90 učesnika (volonteri Crvenog krsta Srbije koji se anagažuju u slučaju nesreća radi pružanja pomoći stanovništvu, UN volonteri u Srbiji i studenti Fakulteta bezbednosti).

U skladu sa definisanim sloganom, Crveni krst Srbije će ovogodišnji Svetski dan volontera posvetiti volonterima koji se angažuju u slučaju nesreća. Volonteri Crvenog krsta Srbije tokom majskih poplava 2014. godine angažovali su se na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u ukupnom trajanju od 923.161 sati (podatak za period od 14. maja do 27. avgusta 2014. godine). Tokom skupa Crveni krst Srbije će predstaviti stečena iskustva u angažovanju i direktan rad volontera Crvenog krsta Srbije obučenih za delovanje u nesrećama. UN volonteri na ovom skupu će predstaviti svoja iskustva i angažovanje tokom migranstke krize.

U zajedničkom obeležavanju ovog Međunarodnog dana volontera želimo da naglasimo i pošaljemo poruku da je od izuzetnog značaja rad na obuci volontera u cilju efikasnijeg delovanja u nesrećama i vremenu kriza.

Crveni krst Srbije u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Srbije kontinuirano radi sa volonterima u svakoj sredini u Srbiji. Tokom 2016. godine volonteri su kroz mrežu Crvenog krsta  na organizovan način donirali u korist zajednice  825.685 sati stručnog dobrovoljnog  rada za kojim se ukazala potreba. U 2016. godini u organizacijama Crvenog krsta dodeljeno je istaknutim volonterima 4.751 priznanje za volonterski rad.

Najveći broj volontera živi,školuje se  i radi  u Beogradu.

Povodom Međunarodnog dana volontera , za volontere Crvenog krsta Beograda, Beogradska filharmonija opredelila je karte za koncert ”Filhademije” , koja je u petak, 01.12. 2017. godine odvela sve prisutne u jedan nestvaran čaroban čulni svet !

Volonterima čestitamo današnji dan!.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kviz o Crvenom krstu