Crveni Krst Beograd

Crveni krst je i ove godine deo Noći muzeja

Crveni krst je i ove godine deo Noći muzeja, kulturnog događaja koji svake godine privuče stotine posetilaca. Ukoliko ste prošle godine posetili ovaj događaj setićete se da je Crveni krst izložio brojne eksponate…

Ove godine ponovo smo deo ovog događaja, ali ovaj put sa konkretnim ciljem. Naš eksponat ove godine budi svest o važnosti Službe traženja. Jedna od najstarijih delatnosti Crvenog krsta je Služba traženja, čiji zadatak se vidi iz njenog naziva, ali često smo svi premalo informisani o velikom i plemenitom zadatku ove službe.

Ako nikada niste bili u strahu da li ćete ikada više videti neku voljenu osobu verovatno niste ni svesni važnosti Službe traženja. Ova služba pribavlja informacije o nestalim osobama u ratu, prirodnim katastrofama ili velikim nesrećama. Migracijske krize sa kojima smo suočeni poslednjih godina ponovo su u novine donele slike uplakane dece koja su odvojena od roditelja, ili pak očajna lica roditelja koji mesecima ili godinama nisu dobili informacije o svojoj deci. Nažalost, ove slike su deo naše stvarnosti sada, jednako kao i u prošlosti kada su ratovi bili učestaliji.

Kako svi mi vizualizujemo većinu stvari koje pročitamo ove godine smo odlučili da vizuelno prikažemo agoniju kroz koju prolaze izgubljene osobe, u ovom slučaju oni najugroženiji odnosno deca. Prikazali smo jednu kategoriju za koju ste možda mislili da se ne može prikazati. Ono što ćete videti tokom noći muzeja je najveći neprijatelj nestalih i izgubljenih i jedan od najvećih krivaca zašto neka deca nikada više ne vide svoje roditelje. Verovatno se već pitate šta je u pitanju i šta je jedan od najvećih neprijatelja Službe traženja. Eksponati koje ćete videti ukoliko budete posetili Noć muzeja pokazaće vam da je taj neprijatelj vreme. Samo tri ogledala koja ćete videti prikazaće sav užas koji proživljavaju deca koja su silom razdvojena od roditelja, a poslednji odraz u ogledalu koji budete videli probudiće u vama one najhumanije ljudske osobine i pokrenuti lavinu emocija jer ste se bar na sekundu poistovetili sa izgubljenim detetom.

Verovatno vam nije jasno o kakvim se odrazima u ogledalima radi. Ova tri ogledala predstavljaju lik roditelja kroz određeni period u svesti dece koja su od roditelja razdvojena. Vreme briše sećanje, likovi blede i deca se već nakon godinu dana razdvojenosti ne mogu setiti likova najbližih članova porodice. Sećate li se svoga detinjstva, bezbrižnog perioda u koji bismo se ponekad tako silno želeli vratiti? Kakvo je detinjstvo dece koja ne odrastaju uz roditelje, zašto i oni nemaju pravo na taj bezbrižni period? Služba traženja upravo to vraća deci razdvojenoj od roditelja, toplinu roditeljskog doma i detinjstvo bez briga odraslog čoveka, a roditeljima vraća svrhu njihovog postojanja, majci njenu najveću ljubav, njeno dete. Koliko emocija mogu probuditi samo tri ogledala, teško je reći, jer najveća bol je gledati dete kako pati. Cilj ovog eksponata je saživljavanje sa onima koji pate i buđenje ljudske svesti o važnosti Službe traženja. Često smo u prilici da ublažimo tuđu patnju sve dok je ne vidimo sopstvenim očima, a ovaj eksponat je upravo takav da samo jedan pogled na njega ljudima otvara oči i vodi nas u neki drugi svet, u svest deteta kojem lik roditelja bledi iz sećanja, a ono je nemoćno i ne može ništa uraditi da to promeni.

Dođite da vidite naš eksponat, stanite pred njega i pokušajte da se setite možda nekog prijatelja iz detinjstva kojeg niste videli godinama, pokušajte da se setite kako zvuči njegov glas. Videćete osećaj nemoći koji vas obuzima jer ne možete da se setite. Zatim zamislite jedno uplašeno dete koje ne može više zamisliti lik svoje majke niti se setiti njenog glasa. Tek kada se saživite sa nesrećom koji su proživeli razdvojeni članovi porodica shvatićete važnost delatnosti Službe traženja. Budite deo Noći muzeja i osetite sa nama život svim čulima!ogledala crveni krst

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kviz o Crvenom krstu