Crveni Krst Beograd

14.jun-Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

14.juni -Svetski dan davalaca krvi se obeležava na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868—1943) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu.Dana 23. maja 2005. godine skuština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.Ranijih godina je takođe bilo sličnih događaja — Svetski dan zdravlja je 2000. godine bio posvećen temi Blood Saves Lives. Safe Blood Starts With Me, a Međunarodna federacija donatora krvi je još 1995. godine počela da obeležava Međunarodni dan davalaca krvi.
Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.
Ove godine, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, obeležava se pod sloganom ” Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život “.

U Beogradu će se tim povodom održati više uličnih manifestacija , dodela priznanja višestrukim davaocima krvi,  akcija dobrovoljnog davanja krvi, a volonteri Crvenog krsta Vračar i Savski venac će ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije, pozivati građane da daju krv 14.juna od 7 do 19 časova u sali Instituta, a istoga dana je u Studentskom gradu od 11 do 17h akcija koju organizuje Crveni krst Novi Beograd .

Centralna Svečanost povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi održaće se u četvrtak, 14. juna 2018. godine,sa početkom u 12:00 časovau svečanoj sali Crvenog krsta Srbije.Tri grada i sedam opština u čijim sredinama je Crveni krst motivisao najviši procenat svog stanovništva stanovništva za davanje krvi, ovom prilikom će primiti najviše priznanje u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dobitnici ovog priznanja za 2017. godinu u kategoriji gradova su Požarevac sa procentom 6,26% od u odnosu na broj stanovnika, Kragujevac sa 4,30% i Bor sa 4,27% jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika.

U kategoriji opština, najuspešniji su bili: Preševo sa 7,53%, Inđija sa 5,87% Lazarevac sa 5,82%, Bačka Palanka sa 5,55%, Despotovac sa  5,36%, Lajkovac sa 5,12% i Zemun sa 5,05%.

Čestitamo najuspešnijima! Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim davaocima krvi!

Građanima poručujemo: Budite tu za drugoga. Dajte krv.Podelite život!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kviz o Crvenom krstu