Crveni Krst Beograd

1.decembar Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom “Ubrzano do kraja AIDS epidemije”.

HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je  otkrivena na vreme i uz  redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30% novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima  obolevanje i umiranje mladih osoba. Takođe,  procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena.
Ako nije mogao rizik da se spreči jako je bitno što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.svi zainteresovani građani moći će utorak 1.decembra  u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a) besplatno da se savetuju i testiraju na HIV.Testiranje će se vršiti na IV spratu u periodu od 8-17 časova.

Crveni krst će ovaj datum iz Kalendara zdravlja obeležiti tokom decembra predavanjima, radionicama i uličnim manifestacijama. Navešćemo samo neke od njih.

 Crveni krst Novi Beograd je 30.novembra organizovao obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side pod  motom „Kulturom do zdravlja”. Tim povodom je u Osnovnoj školi „Marko Orešković” održano predavanje „Polno prenosive infekcije i infekcija HIV-om”. Predavač je bila dr Biljana Begović Vuksanović iz Zavoda za javno zdravlje, a solista Beogradske opere Marko Pantelić je izveo operske numere uz pratnju klavira. Interaktivne radionice sa se prezentacijom je organizovala volonterka Omladine JAZAS-a Dubravke Malhodžić. Osim predavanja, učesnicima je podeljen edukativni materijal.
Učesnici na predavanju su bili učenici prvog i drugog razreda srednjih novobeogradskih škola.

Crveni krst Stari grad u saradnji sa Domom zdravlja Stari grad organizuje 1.decembra na štandu u Domu zdravlja podelu materijala posvećenog HIV/AIDS-u.

Volonteri Crvenog krsta Zvezdare će 1.decembra od 11h-13h će u Beogradskoj poslovnoj školi , Kraljice Marije 73, deliti flajere .

Crveni krst Mladenovac će 2.decembra u Tehničkoj školi u Mladenovcu u 13 h raditi anketu , prikazati dva filma i podeliti edukativni materijal za učenike ove škole.

Kviz o Crvenom krstu